Tok [slo]

Flow [tok]
Dokumentarni film. 55 minut. Slovenija, 2016.
Ana Čigon, Saša Spačal in Ida Hiršenfelder.

Tok v delo potopljenih žensk v poklicih, ki jih preplavljajo moški.

Osem sogovornic, ki delujejo v širokem spektru znanstvenih in tehničnih poklicev od umetne inteligence do programiranja ali letalstva, v dokumentarnem filmu predstavlja pogoje, v katerih so se začele zanimati za tehnologijo, na katere ovire so pri tem naletele in kako so se z njimi spopadale.

V večini tehničnih poklicev so ženske še vedno zelo slabo zastopane. Tiste, ki so v ta področja vendarle vstopile, navadno kaže izrazito pozitiven odnos do svojega dela, užitek v samoizpolnjevanju preko dela in strokovnost v poklicu. Film razkriva prikrito diskriminacijo žensk, ki jim še vedno preprečuje enakopraven dostop do določenih družbenih sfer. Predstavljene so tudi družbene okoliščine, ki vplivajo na odločitve posameznic pri izbiri poklicev in kako so odločitve spolno determinirane.

V filmu so delovni tok predstavile: kapitanka letala Alja Berčič Ivanuš [v času snemanja kopilotka letala], programerka in raziskovalka Alja Isaković, intermedijska umetnica Maja Smrekar, radijska tehnica Kaktus Kaktus, izvedenka za umetno inteligenco dr. Dunja Mladenić, paleontologinja dr. Dragica Turnšek, produktna vodja in razvijalka dr. Mateja Verlič Brunčič in skladateljica Larisa Vrhunc.

Seznam projekcij
22. Festival Mesto žensk, Lutkovno gledališče Ljubljana, 12. oktober 2016
RTV Slovenija, Dokumentarni filmi in oddaje – Kulturno-umetniški program, 7. marec 2017
Interdisciplinarni laboratorij GT22 – Intimni kino, Maribor, 8. marec 2017
5. Festival Deuje Babe, Filmsko gledališče Idrija, 8. marec 2017
10. Festival Hokus Pokus, Pionirski dom, Ljubljana, 16. marec 2017
Kulturni bazar, Cankarjev dom, Ljubljana, 30. marec 2017

unnamed